YEREL MEDYAYA BYEGM DESTEĞİ

BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti (BGC) başkanı Ramazan Demir'in de yönetiminde genel mali sayman olarak görev aldığı Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Anadolu medyasına çeşitli kolaylıklar sağlayacak projelerin gerçekleşmesine öncülük etmeyi sürdürüyor. BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, yerel basına internet ve cd ortamında sayfa tasarımı desteği çalışmasını başlatıklarını bildirdi.

BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti (BGC) başkanı Ramazan Demir'in de yönetiminde genel mali sayman olarak görev aldığı Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Anadolu medyasına çeşitli kolaylıklar sağlayacak projelerin gerçekleşmesine öncülük etmeyi sürdürüyor. TGF'nin Atilla Sertel başkanlığındaki yönetiminin başta Başbakan Yardımcısıve Devlet Bakanı Bülent Arınç olmak üzere çeşitli bakanlıklar ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) nezdinde yaptığı girişimler meyvelerini vermeye başladı. Sarı Basın Kartı işlevinin arttırılmasına yönelik çalışmalarla gazeteciler çeşitli kazanımlar elde ederken, bunlara bir yeni müjde geldi. BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, yerel basına internet ve cd ortamında sayfa tasarımı desteği çalışmasını başlatıklarını bildirirken, Basın Kartı sahiplerine internet ve görüntülü mobil iletişim hizmeti müjdesi verdi.

Karakaya'nın bu konudaki açıklaması şöyle:

Ülkemizde bulunan 11 bini aşkın basın kartı hamili medya mensubu, Basın Kartları Yönetmeliği gereğince; devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin ve bunlara bağlı kuruluşların, ulaşım hizmetleri (otobüs, metro vs.) ile toplantıları izleme, kamuya ait müze, galeri, sergi ve stadyumlarda spor karşılaşmalarından halen ücretsiz olarak yararlanmaktadırlar.

Bunlara yenilerini ekleyerek; günlük hayatı kolaylaştıracak ama tamamen gönüllülük esasına uygun bir şekilde, isteyenin bu imkandan faydalanabileceği bir çalışmayı daha gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Basın kartı sahiplerine yönelik gerçekleştirilen bu çalışma, her meslek kuruluşunun kendi mensuplarına sağladığı bir takım imkanlar ve kolaylıkların benzer bir uygulamasıdır. Ulaşım, iletişim, konaklama ve teknolojik imkânlara daha kolay ve daha ekonomik ulaşılmasına yönelik bu destek çalışması ile,  gazetecilerin toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevlerini ifa ederken daha rahat hareket edebilmeleri ve basın kartının işlevinin artırılması amaçlanmıştır.

Bu girişim, özellikle yerel medya olmak üzere basın mensuplarından gelen talep üzerine başlatılmıştır. Zira Anadolu’da yayınlanan 2300 civarında yerel gazete, 200 civarında televizyon ve 1000 civarında yerel radyo bulunmaktadır. 

Genel Müdürlüğümüz medya mensuplarına gazetecilik mesleğiyle ilgili uygulamalı eğitim, özendirme yarışmaları, günlük haber ve fotoğraf desteği, yurt içi ve yurt dışında yabancı dil eğitimi, yayın desteği ve kendilerini tanıtma gibi hususlarda yardımcı olmaktadır.

Bu yönde “Interneti ve bilgisayarı olmayan basın mensubu kalmasın” adı altında Internet, bilgisayar ve görüntülü telefon kullanımına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

İletişim sektöründeki hızlı gelişim nedeniyle “Anadolu Basınının Yeni Yüzü” olarak isimlendirdiğimiz “Yerel Basında Sayfa Tasarımları”, CD paketimizi basın kuruluşlarının hizmetine sunuyoruz. Sunmuş olduğumuz bu çalışma ile yerel basının ilgi görmesi, okunurluğunun artması, estetik ve şekil olarak da okura daha güzel hitap etmesi amaçlanmıştır.

Kurumsallaşmış, okurları için vazgeçilmez hale gelmiş yerel gazetelerin sayısı ve kalitesi bu sayede arttıkça, ülkemiz medyasının geleceği daha güzel olacaktır. Yerel basınımızda estetik bir standart oluşturabilmek amacıyla, kitap ve CD ortamında sunulan bu çalışmada, sayfa tasarımının önemi, tasarım örnekleri, başlık, görsellerin sunumu ve diğer konular ayrıntılı şekilde ele alınmaktadır.

Genel Müdürlüğümüzce, yerel basın mensuplarına eğitim hizmeti olarak sunulan ve Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker tarafından hazırlanan bu kapsamlı çalışmanın, yerel basınımızda çok önemli bir eksikliğin giderilmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Yerel düzeyde yaşanan önemli gelişmelerin, hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler tarafından süratle öğrenilmesi sağlayacak Yurdun Sesi bültenini, içeriğini yenileyerek ve sunumunun beğenileceği bir formatta yeniden dizayn ettik. 81 ilimizden haberlerin yer alacağı bülten yerel medyamız için yerelin merkez ile buluşma noktası olacaktır.  

Yerel basına ilişkin çalışmalardan birisi de bizlerin gururu olan  Anadolu’nun Sesi gazetesidir.  Gazete, yerel gazeteler arasında bilgi ve tecrübe akışını sağlamak konusunda önemli bir işlevi yerine getiren ve Anadolu basınının ortaklık ve işbirliği platformu olan Anadolu’nun Sesi yeni bir çehre ve içerik ile sizlerle birlikte olmaya devam edecektir. Bundan sonra artarak devam edecek tirajının ötesinde internet ortamında çok daha geniş bir okur kitlesine hitap etmesi planlanmıştır.

90. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Genel Müdürlüğümüzün yerel basına yönelik bu ve benzeri destek çalışmaları bundan sonra da artarak devam edecektir.

Bu çalışmalarımızda bizleri teşvik eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent ARINÇ’a basın camiası adına şükranlarımızı arz ediyorum.

 

Kayıt : 06.06.2010

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !