BASIN KONSEYİ BANDIRMA RAPORU

Basın Konseyi Genel Sekreteri Av. Ersü Oktay Huduti, Balıkesir Basını'nın cesur kalemi Cihan Hayırsevener’in öldürülmesiyle ilgili bir rapor yayınladı. İlçedeki bir gazetenin yayınlarına dikkat çekilen raporda; "Cihan Hayırsevener’in silahlı saldırı sonucunda öldürülmesi, basın etiğine aykırı olan ve nefret söylemi içeren yayınların doğurabileceği ciddi ve üzücü sonuçların somut bir örneğidir." vurgusu dikkat çekti. Bandırma'ya gelerek görüşmelerde bulunan Huduti, raporun sonuna; "Her ne sebeple olursa olsun bir gazeteciye yönelen kurşunları şiddetle kınadığımı vurguluyor ve tüm basın organlarını ve gazetecileri, bu sıfatın saygınlığıyla bağdaşır biçimde mesleki faaliyetlerini sürdürmeye davet ediyorum.” görüşünü ekledi.

BASIN KONSEYİ GENEL SEKRETERİ 18.12.2009 TARİHİNDE BANDIRMA’DA ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ CİHAN HAYIRSEVENER İLE İLGİLİ RAPOR’UNU AÇIKLADI ..

Basın Konseyi Genel Sekreteri Av. Ersü Oktay Huduti, Cihan Hayırsevener’in öldürülmesiyle ilgili bir rapor yayınladı. Av. Ersü Oktay Huduti’nin Bandırma’daki yetkililer ve Bandırma halkıyla yaptığı görüşmeler ile iki gazetenin birbiri aleyhine yaptıkları yayınları inceleyerek hazırladığı rapor şu şekilde;

“Bandırma’da günlük olarak yayınlanan Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cihan Hayırsevener 18.12.2009 tarihinde Bandırma’da silahlı saldırıya uğrayarak yaşamını yitirmiştir.

Cihan Hayırsevener’in mesleki faaliyetini sürdürdüğü Yaşam Gazetesi ile Bandırma’da yayın yapan İlk Haber Gazetesi arasında bir çekişme olduğu iki gazetede yapılan yayınlardan anlaşılmaktadır. İlk Haber Gazetesi sahibi İhsan Kuruoğlu’nun ihaleye fesat karıştırmak iddiasıyla 28.10.2009 tarihinde gözaltına alındığı sırada çekilen fotoğrafları, 29.10.2009 tarihli Yaşam Gazetesinde “Bandırmalı Organize Suç Örgütü Çökertildi” başlığıyla yayınlanmıştır. Sonrasında bu olay “Suç Örgütü Olayı Büyüyor”, “Organize Suç Örgütüne Tutuklama Çıktı” başlıklarıyla Yaşam Gazetesinde yer almıştır. İlk Haber Gazetesi de bu haberlere çeşitli cevaplar verilmiş ve her iki gazete karşılıklı olarak birbirini ağır biçimde suçlamışlardır. 21.11.2009 tarihli İlk Haber Gazetesinde İhsan Kuruoğlu imzası ve “Her Kim Üzerine Alınırsa..” başlığıyla yayınlanan yazıda Yaşam Gazetesi ve yöneticilerine yönelik hakaret boyutunda söylemler[1] yer almış ve bunun üzerine Yaşam Gazetesi 24.11.2009 tarihinde “Var mısın? Yok musun?” başlıklı bir yazı yayınlamıştır. Yaşam Gazetesi bu yazıyla kendi yetkilileri ile İlk Haber gazetesi yetkililerinin birlikte ve tüm ailelerinin kayıtlarını kapsayacak şekilde adli sicil, vergi dairesi, SGK, TEDAŞ ve Belediye kayıtlarının alınması ve “daha temiz” tarafa yüklü bir tazminat ödenmesi yönünde bir anlaşma teklifinde bulunmuştur. İlk Haber Gazetesi’nde de buna karşılık olarak “Bek-le-ye-cek-si-niz” başlıklı bir yazı yayınlanmış ve adli süreç tamamlanıp “dışarının ‘havası’ bir teneffüs” edilince hesaplaşılacağı ile İlk Haber Gazetesinin muhataplarının “kabusu” olmaya devam edeceği belirtilmiştir. 12.12.2009 tarihli Yaşam Gazetesi’nin manşeti “Yalan Haber’in Adresi İlk Haber” şeklindedir ve bu konuya gazetede üç sayfa ayrılmıştır.

09.12.2009 tarihinde İhsan Kuruoğlu cezaevinden Yaşam Gazetesi yöneticileri Cihan Hayırsevener ve Ümit Babacan adına, içinde Şems-i Tebrizi’nin[2] on yedinci kuralının[3] yazılı olduğu bir paket göndermiştir. 16.12.2009 tarihili İlk Haber Gazetesinde İlhan Kuruoğlu imzalı ve Şems-i Tebrizi başlıklı bir yazı çıkmış, yazıda bu tabelanın Cihan Hayırsevener ve Ümit Babacan’a gönderildiği belirtilmiş, sonuna da Şems-i Tebrizi’nin - Ümit Babacan ve Cihan Hayırsevener’e gönderilen- on yedinci kuralı eklenmiştir. Bu yazının aynısı cinayet olayının gerçekleştiği 18.12.2009 tarihli İlk Haber Gazetesi’nin arka kapağı olarak tekrar yayınlanmıştır.

Bandırma’da bulunan idari ve adli mercilerin yetkilileri ile bir noter ve esnaftan çeşitli kişilerle görüşmeler yapılmıştır. Görüşme yapılan yetkililer ve halkta cinayetin Hayırsevener’in yazdığı yazılar dolayısıyla işlendiği görüşü hakimdir. İlhan Kuruoğlu’nun işadamı olarak bilindiği ancak “mafya” gibi bir örgütü yönettiği izlenimi vardır. Kuruoğlu ailesi çeşitli kamu ihalelerine katılmıştır ve iki ay kadar önce -savcılığın başka bir suçu araştırırken ortaya çıkan deliller doğrultusunda başlattığı yeni bir soruşturma kapsamında- İlhan Kuruoğlu ihaleye fesat karıştırdığı şüphesiyle tutuklanmıştır. Kuruoğlu ailesinin medya gücünü menfaat ilişkilerinde kullandıkları görüşü hakimdir.

Yaşam Gazetesi’nin ise, Erdek ve Bandırma ilçelerinde aktif olarak siyaset yapan bir kişinin yanında yer aldığı ve onun menfaati doğrultusunda yayın yaptığı yönünde görüşler beyan edilmiştir. Yaşam Gazetesi yöneticilerinin çeşitli suçları işlediklerine, ihalelere katıldıklarına, mafya gibi bir oluşumda yer aldıklarına veya gazetecilik/televizyonculuk dışında bir işle ilgilendiklerine dair hiçbir beyan yoktur. Ancak yukarıda da bahsedildiği üzere anılan şahsın menfaatlerini savundukları belirtilmiştir. İki gazete arasında uzun süredir bir çekişmenin olduğu da beyan edilmiştir. Cihan Hayırsvener’in nazik ve iyi niyetli bir insan olduğu ve mesleki faaliyetini yürütürken de oldukça gözü kara hareket ettiği belirtilmiştir. Yazılarında İlk Adım gazetesi ve yöneticileri hakkında sert ifadeler yer almaktadır.[4]

Savcılıkta yürütülen soruşturma kapsamında, cinayet faili olduğu ileri sürülen kişi yakalanmıştır. Soruşturmada bu olayın arkasındaki nedenlerin de araştırıldığı ve özellikle Cihan Hayırsevener ve Ümit Babacan’a gönderilen mesajlar ile Erdek Belediye Başkanı’nın iki ay kadar önce öldürülen korumasıyla bu cinayetin bağlantılı olup olmadığının araştırıldığı öğrenilmiştir.

Sonuç olarak Yaşam Gazetesi’nin, dolaylı da olsa bir kişinin meşruluğu tartışmalı menfaatlerine hizmet ettiği yönünde şüpheler bulunmaktadır. Bununla birlikte, İlk Haber Gazetesi örneğinde olduğu gibi, tamamen çıkar ve menfaat doğrultusunda gazetecilik faaliyetinin sürdürüldüğü yönünde bir bulgu da yoktur. Cihan Hayırsevener’in yazdığı yazılar dolayısıyla hedef haline geldiği kanısına ulaşılmıştır.

Cinayetin gerçekleşmesinde iki gazete arasındaki nefret söylemi niteliğindeki yazıların etkili olduğunu değerlendirmekteyim.

Cihan Hayırsevener’in vahim bir silahlı saldırı sonucunda öldürülmesi, genel olarak basın etiğine aykırı olan ve nefret söylemi içeren yayınların doğurabileceği ciddi ve üzücü sonuçların somut bir örneğidir. Her ne sebeple olursa olsun bir gazeteciye yönelen kurşunları şiddetle kınadığımı vurguluyor ve tüm basın organlarını ve gazetecileri, bu sıfatın saygınlığıyla bağdaşır biçimde mesleki faaliyetlerini sürdürmeye davet ediyorum.”

……………………………

[1] 31.11.2009 tarihli İlk Haber Gazetesinin birinci sayfasında yer alan İhsan Kuruoğlu imzalı yazıda geçen ifadeler; “Bandırma’da kendilerini televizyoncu ve Gazeteci olarak pazarlıyan sabıka kayıtlarında çocuk yaştaki kızlara cinsel istismarda bulunmaktan ceza kaydı olan, Jandarma kayıtlarında ‘Pezevenk’ kaydı suçüstü geçen, anası yaşındaki kadını aylarca istismar eden, ölü soyucu karaktersizlerle ne pahasına olursa olsun hesaplaşacağım.”

[2] Mevlana döneminde yaşamış ve bir süre Konya’da onun yanında kalmış bir derviş.

[3] “Esas kirlilik dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandımı temizlenir… Suyla arınır… Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve artniyettir.”

[4] 01.12.2009 tarihli Yaşam Gazetesi’nde yayınlanan Cihan Hayırsevener’in yazısından bir kesit;“Çevresindeki insanlar da ettiği her küfre, sarfettiği her hakarete ‘Tamam ağam… Peki ağam…’ diye karşılık verince, doğal olarak küfrü zerafet sayan bir ucube çıkmış ortaya. Sanırım kendi kendine ‘Yahu, ben bu insanlara ne kadar küfretsem, ne kadar aşağılasam, ne kadar hakaret etsem, onlar o kadar benden korkuyor…’ düşüncesi ufalan beyninin kalmayan loplarında oluşmaya başlamış”

Kayıt : 10.02.2010

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !