Basın Dayanışma Günü Mesajı

Türk Basınında Sansürün Kaldırılışın 111. yılı mesajında yerel medyanın sorunlarına değinildi. Başkanımız Ramazan Demir, yerel medyanın sıkıntılarına dikkat çekti; "Kamu yararına yayıncılık yapan yerel gazeteler desteklenmeli. Yerel basın susturulursa, vatandaşımızın sesi çıkmaz, sorunu dile getirilmez" dedi.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, Türk Basınında Sansürün Kaldırılışın 111. yılı nedeniyle yayımladığı mesajında yerel medyanın sorunlarına değindi. 
Basın özgürlüğünün, demokrasinin vazgeçilmez değerlerinden biri olduğu kadar, demokratikleşmenin de itici gücü olduğunu hatırlatan Demir, çok sesli, özgür ve bağımsız yayıncılığın yerel medya aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

GAZETELER SUSMASIN İSTENİYORSA
Anadolu gazetelerinin günümüz koşulları içinde dayanılması imkansız hale dönüşen güçlüklere direnerek yayınlarını sürdürmeye çalıştığına işaret eden Demir, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü mesajında şu görüşleri dile getirdi:
"Yerel gazetelerin yayınlarını sonlandırmasının tek gerekçesi, internet kullanımıyla bilgiye hızlı ve düşük maliyetle ulaşılması değil. Gittikçe düşen resmi ilan gelirleri ve dövize endeksli kağıt vb. gider kalemlerindeki artışın yanı sıra “vergi borcu yoktur” uygulamasının başlatılmasıdır.
Balıkesir'de 52 yıldır kesintisiz yayın yapan Yeni Haber gazetesi başta olmak üzere tespit edebildiğimiz kadarıyla Er Haber (Ereğli) ve Alanya Haber (Alanya) gazeteleri yazılı basındaki yayınlarına son verdi.
Bu kapatmalar ile birlikte sadece muhabirlik yapan gazeteciler değil çok sayıda dizgi operatörü, matbaa ustası da işsiz kaldı.

YEREL MEDYA DESTEKLENMELİ

İstiklal Savaşının başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün "Fazilet Adaları" olarak nitelendirdiği yerel basının ne kadar önemli olduğu bilinen gerçektir. 
Her ilin ve ilçenin yerel halkının kentinde yaşananlara dair bilgilendirilmesinin yanı sıra işgal yıllarında Anadolu halkını bilinçlendirip ayaklandıran ve kurtuluşa giden yolda etkili unsur olmuştur yerel gazeteler. 
Kamu yayıncılığı yapan gazete ve gazeteciler mutlaka desteklenmeli.
Anadolu Basınının 'can suyu' niteliğindeki resmi ilanlarla ilgili yeni bir tasarruf gündemde. 
Eğer ki, resmi ilanlarla ilgili kısıtlamaya gidilirse, özgür gazeteciliğin adresi olan yerel basın gerçekten susturulmuş olur.
Yerel basın susarsa, Türkiye susar.
Özgür basını savunmak, desteklemek herkesin görevidir.
Unutulmamalıdır ki; 
Özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir.

BASIN MESLEK YASASI ÖNCELİĞİMİZDİR
Özgür basının bir diğer yolu da Basın Meslek Yasasından geçmektedir.
Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasasına ihtiyaç duymaktadır. 
Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve  Cemiyetimizin de çatısı altında bulunduğu ülkenin kapsamlı basın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Basın Dayanışma Gününü bu duygularla kutlarken,  gazetecilik mesleğine gölge düşürücü davranış sergileyen çürük elmaların ayıklanması noktasında yerel yönetimleri, bürokratları, iş, siyaset ve esnaf  dünyasının temsilcilerini dayanışmaya çağırıyoruz."  


24 TEMMUZ'UN TARİHÇESİ

İkinci Meşrutiyetin ilan edilmesiyle  Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenen gazeteciler, 1876’daki sansür kararnamesini uygulamama ve yayından önce gazeteler kontrol ettirmeme kararı aldı. 
İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını; “Gazeteler hürdür, sansür yasaktır.” sözleriyle geri çevirdi,.
25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı.  Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi büyük oldu. 
Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.
24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. 
Bu nedenle 24 Temmuz, Türk basınından sansürün kaldırılması nedeniyle "basın bayramı" olarak kutlanmaya başlandı.
24 TEMMUZ 2019 | BGC GENEL SEKRETERLİĞİ

Kayıt : 23.07.2019

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !