BGC'den 24 TEMMUZ MESAJI

Gazeteciler Cemiyeti, 'Basın Bayramı' mesajın- da, Türk Basınının 15 Temmuz'da kötü sicilini temizleyip itibarını geri kazandığına vurgu yaparak özgür yayıncılığın önemine dikkat çekti. Demir, gerçek ve özgür basının, yasa ve yönetmeliklerle değil, kamuoyunun iyiyle kötüyü, güzelle çirkini ayırt etmesiyle ortaya çıkabileceğine işaret etti.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, Türk Basınında Sansürün Kaldırılışın 110. yılı nedeniyle mesajda, iki yıl önce yaşanan hain darbe girişiminin önlenmesinde gazetecilerin üstlendiği rolü hatırlattı.  
Demir, gerçek ve özgür basının, yasa ve yönetmeliklerle değil, kamuoyunun iyiyle kötüyü, güzelle çirkini ayırt etmesiyle ortaya çıkabileceğine işaret etti. 
BASIN İTİBARINI GERİ KAZANDI
Ülkemiz tarihine 'Millet Destanı" olarak yazılan 15 Temmuz'un, medya için de dönüm noktası oluşturduğunu belirten Demir, şunları kaydetti: 
 "24 Temmuz 1908  gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı bir gün olduğu için 'Basın Bayramı' ilan edilmişti. Zamanla güven ve itibar kaybı yaşandı. Türk Basını, 15 Temmuz 2016'da, demokrasimize sahip çıktı. Kötü sicilini temizledi. Kaybettiği güveni, itibarı geri kazandı. Yeni bir gazetecilik patlaması yaşandı. 

DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI
Demokrasi adına verilen bu önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmalı. 
Basın özgürlüğü, demokrasinin vazgeçilmez değerlerinden biri olduğu kadar, demokratikleşmenin de itici gücüdür.
ÖZGÜR BASIN HERKESE LAZIM
Basının oksijeni demokratik ortamdır. Basın için demokrasi, demokrasi içinse basın vazgeçilmezdir. Nasıl ki  adalet herkes için hava ve su gibi gerekliyse, demokrasimizin güvencesi olan özgür basın da hepimize lazımdır."

Dünyanın en zor ve sorumluluğu en büyük meslekleri arasında gazeteciliğin ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Demir, ülke ve toplumsal çıkarlar ile kişi hak ve özgürlükleri konusunda gazetecilerin herkesten daha çok duyarlı olması gerektiğini de anımsattı. 
ÇÜRÜK ELMALARA KARŞI DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Demir, mesajında, "Basın Bayramı'nın 110. yılını bugün çeşitli sorunların gölgesinde kutlasak da, özgür ve tarafsız basının demokrasimiz için taşıdığı önemin 15 Temmuz'la ortaya çıkması tesellimizdir.
'Gazeteciler Günü'nü bu duygularla kutlarken,  gazetecilik mesleğine gölge düşürücü davranış sergileyen  çürük elmaların ayıklanması noktasında başta camiamız olmak üzere, yerel yönetimleri, bürokratları, iş dünyasını, siyaset dünyasını dayanışmaya çağırıyoruz."  değerlendirmesini yaptı. 
***
24 TEMMUZ'UN TARİHÇESİ

İkinci Meşrutiyetin ilan edilmesiyle  Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenen gazeteciler, 1876’daki sansür kararnamesini uygulamama ve yayından önce gazeteler kontrol ettirmeme kararı aldı. 
İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını; “Gazeteler hürdür, sansür yasaktır.” sözleriyle geri çevirdi,.
25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı.  Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi büyük oldu. 
Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.
24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. 
Bu nedenle 24 Temmuz, Türk basınından sansürün kaldırılması nedeniyle "basın bayramı" olarak kutlanmaya başlandı.
24 TEMMUZ 2018 | BGC GENEL SEKRETERLİĞİ

Kayıt : 23.07.2018

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !