Özgür Basın Herkese Lazım

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, '24 Temmuz Basın Bayramı' nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Cemiyet Başkanımız Ramazan Demir, "Nasıl ki adalet, hepimiz için hava ve su gibi gerekliyse, demokrasinin vazgeçilmezi olan özgür basın da herkese lazım" dedi.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir '24 Temmuz Basın Bayramı' ve geleneksel gazeteciler dayanışma günü mesajında, ülkemizin karşı karşıya kaldığı hain kalkışmanın önlenmesinde üstlendiği role değinerek özgür ve bağımsız gazeteciliğin önemine değindi. 

Ülkemiz tarihine 'destan' olarak geçen 15 Temmuz'un, Türk Basını için de dönüm noktası olduğuna inandıkların belirten Demir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

"24 Temmuz 1908  gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı bir gün olduğu için 'Basın Bayramı' ilan edilmişti.

Zamanla güven ve itibar kaybı yaşandı. Türk Basını, 15 Temmuz 2016'da, demokrasimize sahip çıkarak kaybettiği güveni, itibarı geri kazandı. 109 yıl sonra yeni bir gazetecilik patlaması yaptı.

Demokrasi adına verilen bu önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmalı.  Demokrasinin tüm kurul ve kurallarıyla işletilebilmesi için basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı.

Basın özgürlüğü, demokrasinin vazgeçilmez değerlerinden biri olduğu kadar, demokratikleşmenin de itici gücüdür. Basının oksijeni ise demokratik ortamdır. Başka deyişle, basın için demokrasi, demokrasi için de basın vazgeçilmezdir

Unutmayalım ki, nasıl ki bağımsız adalet, hepimiz için hava ve su gibi gerekliyse, demokrasinin vazgeçilmezi olan özgür ve tarafsız basın hepimiz için gerekli oldugğu kadar demokrasimizin güvencesidir.

Basın Bayramı'nın 109. yılını bugün çeşitli sorunların gölgesinde kutlasak da, özgür ve tarafsız basının demokrasimiz için taşıdığı önemin ortaya çıkması tesellimizdir.

Bu duygularla 'Gazeteciler Günü'nü kutluyor, camiamızı bu kutsal mesleğe gölge düşürücü davranış sergileyen  çürük elmaların ayıklanması noktasında dayanışmaya çağırıyoruz."
24 Temmuz’un hikayesi..

2. Meşrutiyet’in ilan edilmesinin ardından Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenen gazeteciler, 1876’dan kalma sansür kararnamesini uygulamama kararı aldı. Buna göre;  sansür memurlarına yayından önce gazeteler kontrol ettirilmeyecekti.
Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: “Gazeteler hürdür, sansür yasaktır.”
25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı.
Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.
24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. 
Bu nedenle 24 Temmuz, Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. 
24 TEMMUZ 2017 | BGC GENEL SEKRETERLİĞİ

Kayıt : 23.07.2017

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !