Gazetecinin telefonunda olmalı

Gazetecilerin teknolojiyi iyi kullanması gerekiyor. Bilgiye ulaşması ve bilgiyi halka ulaştırması için bu çok önemli.“Bir gazetecinin akıllı tele- fonunda olması gereken uygulamalar” hakkında bilgilendirme yapan Bilişim Danışmanı Işıl Boy, dikkate alınması ve uygulanması halinde gazetecilik hayatımızı kolaylaştıracak ciddi önerilerde bulunuyor.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM REKTÖR YARDIMCISI BİLİŞİM DANIŞMANI IŞIL BOY'un TAVSİYELERİ ŞÖYLE

Şöyle bir gerçek var, çikolatayı sevdiğim kadar teknolojiyi seviyorum. Yeni uygulamaları bulmak, yeni araştırmaları bulmak, insanı gerçekten canlı tutuyor bir şekilde. Bunu bir iş olarak görmediğinizde hayatınız daha keyifli olur.

E-güvenlik için uygulamalar 

Önce e-güvenlikten bahsedeceğim, sonra aşamaya yönelik, yani işimizi kolaylaştıracak uygulamalar ve son olarak da geleceğin teknolojisi…

İnternet güvenliğiniz sandığınızdan çok daha önemli. Hergün Google’a girip ismimizi yazıp hakkımızda çıkan haberlere bakamayız. Size ilk araç önerim: Google me on the web. Sonuçta sizin bir normal kimliğiniz var, bir de sanal bir kimliğiniz var. Yani ben internette benimle ilgili ne yazıyorsa o konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Bu uygulama internette hakkınızda haber çıktığı anda sizi e-posta ile bilgilendiriyor. İsterseniz eğer, hakkınızdaki içeriğin kaldırılması ile ilgili Google’a e-mail de gönderebilirsiniz.

Bunun dışında, Twitter konumu… Hiç kontrol ettiniz mi, Twitter konumlarınız açık mı kapalı mı? Siz bir tweet attığınız zaman tweetiniz altında konumunuzu bildiren Turkey yazan bir yazı bulunuyor, istenirse bu konum bilgisi Google maps üzerinden sizi oturduğunuz binaya kadar bulabiliyor.  Herhangi bir tweetiniz insanların hoşuna gitmeyebilir, insanlar niye sizi evinize kadar bulsun ki? Benim size tavsiyem Twitter ayarlarınızdan konum bilgisini kaldırmanız. Biraz da ne için bu? İnternette daha güvenli olabilmek için…

Twitter ve Facebook’ta çeşitli uygulamalar, üye olduğunuzda sizin adınıza bilgilerinizi görüntüleyebilir ve sizin adınıza paylaşımlarda bulunabilir. Bence bu yüzden hiçbir uygulamaya sosyal ağlarınızı kullanma izni vermeyin. Bu uygulamaların temel noktası şu: Siz bu uygulamaları kullandığınız anda kullanıcı adı ve şifrenizi üçüncü şahıslarla paylaşıyorsunuz. Neden böyle bir şey yapmak isteyesiniz ki?

İçerikle ilgili uygulamalar 

İşimizle ilgili uygulamalara gelirsek; en başta bizim bir bilgiyi aramamız gerek. İnternette bununla ilgili neler var? Sonrasında bu bilgileri organize etmek, sonra yeni bir şey oluşturmak ve en son olarak da yayınlamak. Size bunlardan bahsedeceğim birazdan. Peki size şöyle bir soru sorayım: Hayal ettiğiniz uygulamalar nelerdir? Bunlar zaten varsa, bunları nasıl bulacaksınız? Uygulama aramaya nereden başlamalısınız?

Arama yapmak

Uygulamalar için üretilmiş bir web sitesi var; bunun için uygulamaların Google’ı deniyor: Quixey…

Quixey.com’a girerseniz epey zaman kazanabilirsiniz; istediğiniz uygulamaları araştırıp kullanabilirsiniz.

Şimdi, görsel arama… Google görsel aramaya girerek, araştırmak istediğiniz fotoğrafı buraya yükleyerek fotoğrafın nereden alındığını veya kaynağını görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle sahte profilleri bulabilir veya fotoğrafların asıl kaynağına erişebilirsiniz.

Websiteleri ile ilgili bilgileri araştırmak için Alexa.com adlı siteyi kullanabilirsiniz. Web sitelerindeki bilgilerin güvenilir olup olmadığını bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Organize etmek 

Peki, organize etmeye geçelim şimdi… Evernote, gerçekten çok faydalı;  bütün bilgileri ve aldığım notları tek bir yer altında toplayabiliyorum ve istediğim zaman rahatça erişebiliyorum. Dropbox veya Witransfer ile de istediğiniz dosyaları rahatça gönderebiliyorsunuz.

Resim oluşturmak ve resim düzeltmek için Pixlr’ı göstereceğim size, gayet keyifli bir uygulama. Bir resmi çektikten sonra o resmi kullana tıklayarak resim üzerinde çok farklı şeyler yapabilirsiniz, rengini değiştirebilirsiniz istediğiniz gibi, değişik efektler uygulayabilirsiniz; efektleri gerçekten çok güzel, geniş ve ücretsiz. Kolay bir uygulama.

Ses için Soundcloud uygulamasını kullanabilirsiniz. Soundcloud ile ses kaydı yapabiliyorsunuz, düzeltme yapabiliyorsunuz ve anında paylaşabiliyorsunuz. Yine ücretsiz bir uygulama.

Bilgileri yayınlamak 

Şimdi yayınlamaktan bahsedeceğiz. Blogun daha önceki sunumlarda yer alacağını düşünerek kullanmadım.

Umarım kimseyi kızdırmam ama bence Twitter kullanmayan bir gazeteci olamaz; ben düşünemiyorum. Çok aktif kullanmanız belki gerekmez ama en azından bir Twitter hesabınız olması gerekir ki ne var ne yok oradan görebilirsiniz.

İşimizi kolaylaştıracak uygulamalara bakalım şimdi: Örneğin, Textgrabber… Bir yazı gördünüz bir kitapta ve siz bu yazının cep telefonunuzda olmasını istiyorsunuz.  Ne yaparsınız?  Fotoğrafını çekersiniz. Ama fotoğraf olarak pek işinize yaramayacak; üzerinde oynama yapamayacaksınız, kopyalayıp metin olarak yapıştıramayacaksınız. Fotoğrafını çektiğiniz metin bir uygulamaya direkt gelse, hatta bu uygulama onun çevirisini dahi yapsa güzel olmaz mıydı? İşte Textgrabber bunu yapıyor sizin için. İstediğiniz bölümü seçip, telefonunuza indirebiliyorsunuz ve çevir tuşu ile de çevirisine ulaşabiliyorsunuz.

Siz konuşun o yazsın istiyorsanız: Dragon Dictation (üstelik Türkçe’de de iyi çalışıyor). Yazmaya üşenenler için müthiş bir uygulama; adeta sizin sekreteriniz gibi. Bu anlamda bir sürü uygulama var ama Türkçe konusunda en güzel çalışan ve hata oranı düşük uygulama Dragon. Biz yazmayalım artık, Dragon yazsın demiştik.

CIA uygulamasını herhangi bir telefon numarasının kime ait olduğunu bulmak için kullanabilirsiniz. Bu uygulamaya girerken sizin telefon rehberinizi paylaşmak isteyip istemediğinizi de soruyor; isterseniz paylaşmayabilirsiniz. Numarasını aradığınız kişinin bu uygulamayı kullanması gerekmiyor, uygulamayı kullanan birinin telefon rehberinde kayıtlı olması yeterli veya web üzerindeki bir kaydı da alabiliyor.

Peki, telefon numaramızın burada yer almasını istemiyorsak ne yapacağız? http://tinyurl.com/numarasil

Hootsuite ile Twitter ve Facebook hesaplarınızı, sosyal ağlarınızı tek bir yerde toplayabilirsiniz, ama bu uygulama da sizin adınıza erişim yetkisi istiyor.

Geleceğin teknolojisi

Son konumuz geleceğin teknolojisi. Google Glass, ya da artık iWatch gibi giyilebilir teknolojiler var. Bir de arttırılmış gerçeklik dediğimiz bir uygulama var, sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştiren bir uygulama, yani bu uygulama sayesinde iki dünyayı bir araya getirebiliyorsunuz.

Uygulamayı kalbinize doğru yaklaştırıp tutarsanız kalbinizin atışını görüntüleyebilir, sesini duyabilirsiniz.

Sadece bununla kalmıyor bu uygulamalar, ejderha veya bir çocuğun çıktığı ve aramızda dolaştırabildiğimiz, istediğimiz yere yönlendirebileceğimiz eğlenceli uygulamalar da var.

Bu uygulamalar gazetecilik için işimize yarar mı sizce? Gazetecilikte çok fazla kullanılıyor aslında bu uygulamalar, neden? Bir haberi daha fazla interaktif hale getirmek için farklı gazeteler, dergiler tarafından da bu uygulamalar kullanılıyor, böylelikle bir haberi okurken videoya veya ses kaydına gidebiliyorsunuz.

Mobil Öğrenme

Peki, bu uygulamalarla ne değişecek hayatımızda ya da neden önemli bu teknoloji? Bu uygulamalar bizim mobil olarak öğrenmemizi sağlıyor.  Mobil öğrenme nedir? İnsanın bilgiye istediği zaman, istediği yerde erişebilmesidir. Eğer benim aklımda bir soru varsa ve akıllı telefonum varsa hemen öğrenebiliyorum.

Biz bilgiyi itmiyoruz, kullanıcı bilgiyi çekiyor

Aynı zamanda “effective context” modeli var. Bu modele göre bir insan bilgiye ihtiyacı olduğu anda erişebilirse o bilgi daha etkili olur. Ve mobil öğrenme sayesinde biz bilgiyi itmiyoruz, kullanıcı bilgiyi çekiyor.

Bilginin yarı ömrü on yıl

Ve şöyle bir gerçek var, bu çok önemli: “Shrinking half-life of knowledge” diye bir teori var. Bu teoriye göre artık bilginin yarı ömrü on yıla inmiştir. Yani bugün bildiğimiz şeylerin yarısı on sene önce bilinmiyordu, bugün bildiğimiz şeylerin yarısı da on sene sonra geçerliliğini yitirecek. Bu durumda bizim teknolojiyi sık sık kullanmamız ve takip etmemiz gerçekten çok çok önemli.

Kayıt : 05.03.2017

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !