YIPRANIYORUZ..SORUMLUSU BİZİZ!

BGC 10 OCAK MESAJI.. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), basın emekçilerinin, başkalarının hakları için verdiği mücadeleyi kendi haklarının iadesi ve korunması amacıyla verme başarısını göstermesi halinde 10 Ocak'ların yeniden "basın bayramı"na dönüştürebileceğine dikkat çekti.

 

Gazeteciler Cemiyeti, 'Çalışan Gazeteciler Günü' mesajında, yıpranan ve yıpratılan gazetecileri örgütlü mücadeleye çağırdı. 
 
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), basın emekçilerinin, başkalarının hakları için verdiği mücadeleyi kendi haklarının iadesi ve korunması amacıyla verme başarısını göstermesi halinde 10 Ocak'ların yeniden "basın bayramı"na dönüştürebileceğine dikkat çekti. 
BGC yönetimi, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle yayınladığı mesajda, kendisinden çok şey beklenilen ve fakat kendisine hiçbir hak verilmeyen, onurlu bir direnişle kazanılan haklarının gasp edilen basın emekçilerine 52 yıl öncesinin örneğindeki gibi dayanışma çağrısı yaptı.    
Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklamasında, çalışma yeri, zamanı belli olmayan ve fiilen tatil hakkı bulunmayan tek meslek sahibinin basın emekçileri olduğuna işaret edildi. 
Ülkemizdeki çalışma koşullarının dünya standartlarının çok altında yer aldığına işaret edilen mesajda, gazetecilerin yıpranan, yıpratılan ve herşeyin sorumlusu görülerek cezalandırıldığı kaydedildi. 
 
BAYRAM DEĞİL, SIRADAN BİR GÜN
BGC'nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi: 
"Gazetecilerin işsizlik ve sosyal güvence riskinin yanına birde yaşam riski eklendi. 
Yıpranma hakkı elinden alınan gazetecilerin iş güvencesi olmadığı gibi, yaşam güvencesi de kalmadı.
Çalışan gazetecilerden 10 Ocak'ları "bayram" adı altında kutlamasını beklemek hayal olduğu gibi, "gün" olarak bile anmasını beklemek, istemek günümüz koşullarının gerçekleriyle örtüşmez.  
Toplumu aydınlatma, bilgilendirme gibi kutsal bir görevi yerine getiren biz gazeteciler,  hem mesleğimiz, hem can güvenliğimiz, hem de sosyal haklarımızın kazanımı noktasında birlik ve beraberlik içerisinde tıpkı 52 yıl öncesindeki bir mücadelenin içerisinde olmamız kaçınılmadır. 
10 Ocak vesilesiyle altını çizerek vurgulamak isteriz ki, örgütsüzlük, özgür gazetecilik içinde çok ciddi anlamda bir tehdittir. 
 
GERÇEKLERİ KABULLENMEMİZ GEREKİYOR
Örgütlenme hakkını kullanamayan, sendika üyesi olmaktan çekinen, ürken ve  yasal haklarının uygulanmasını bile talep edemeyen bir gazetecinin bırakın özgürlüğünden söz etmeyi, kamuoyu nezdinde itibarının da olamayacağı gerçeğini hatırlatmayı üzülerekte olsa görev sayıyoruz. 
Birbiriyle kavga eden, birbiriyle küsen, birbiriyle yardımlaşmaktan kaçınan, ayrışan, bölünen, ortak çıkarları noktasında bile biraraya gelemeyenlerin haklarını arayabilmesi ve alabilmesinin imkansız olduğu gibi gelecekte başkalarının da haklarını savunamaz hale gelebileceği gerçeğinin görülerek buna göre hareket edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. 
Meslektaşlarımızın ve camiamızın içine düşürüldüğü bu çıkmazdan kurtulması yine kendi elindedir. Biz gazeteciler, üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirdiğimizde haklarımızı elde edebiliriz. Bunun yolu ise, kutuplara ayrışarak kişisel çıkarlar peşinde koşmaktan değil, örgütlü mücadeleden, tek yürek tek ses olmaktan geçmektedir. 
 
GAZETECİLERE DÜŞEN TARİHİ GÖREV
Kutsal olarak nitelenen bir meslek dalının mensubu olan gazetecilerin sorgulaması ve üzerinde düşünmesi gereken bir başka önemli nokta ise şudur. 
Başkalarının bayramlarını hep önde giderek kutlayan bizler, mesleğimiz, camiamız ve geleceğimizle ilgili konularda ihmalkâr davranmamalıyız.
Başkaları için verdiğimiz mücadeleyi, kendi özgürlüğümüz yanında haklarımızın kazanımı noktasında da vermeyi öğrenmeli, bilmeli ve uygulamaya geçirmeliyiz.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun bir parçası ve 52'nci yılına ulaşan Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti olarak; 10 Ocakların yeniden "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlayabilme adına en azından öncelikli olarak  gasp edilen yıpranma hakkımızın geri verilmesi yolundaki talebimizi yeniliyoruz.
Tarihi bir anlam taşıyan 10 Ocak, bu yıl biz gazeteciler açısından bir milat olsun. "
 
***
 
10 OCAK'A NASIL GELİNDİ?
"Çalışan Gazeteciler Günü" 1961 yılında ilan edilmişti. 
O tarihte gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldı.  Okurlar,10 Ocak sabahı gazetelerini aldıklarında, "Gazetemizi Üç Gün Kapatıyoruz" başlığı ile karşılaştı
Gazeteciler, bunun üzerine; 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla,  "Simidimiz ve Hürriyetimiz İçin", '"Çalışan Gazeteciye Cop, Patrona Hazırlop'" gibi dövizler taşıyarak, sessiz yürüyüş yaptı.
Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında sendikanın öncülüğünde, ''BASIN'' adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladı. 
O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 
1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başlandı.

Kayıt : 09.01.2013

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !