MEDYAYA 'EVLENİN' ÇAĞRISI

Basın İlan KurumuGenel Müdürü Mehmet Atalay, Balıkesir'deki yerel gazetelerin sahip ve yöneticileriyle biraraya geldi. Atalay,tek amaçlarının güçlü bir yerel basının oluşmasına öncülük etmek olduğunu vurguladı. Gazete birleşmelerin yerel gazeteleri daha etkin hale getireceğini hatırlattı.

Balıkesir medyasına 'evlenin' önerisi

BGC Başkanı Ramazan Demir ile birlikte Balıkesir medyasıyla buluşan BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, yerel gazetelerin sahiplerine seslendi

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, tek amaçlarının güçlü bir yerel basının oluşmasına öncülük etmek olduğunu belirterek, ''Anadoluda çok kazanan, personeline iyi maaş veren, iyi kağıda basılan, haberiyle konuşulan ve al benisi olan gazeteler çıksın istiyoruz'' dedi.
Atalay, Balıkesir'de bir yıl önce faaliyete başlayan Basın İlan Kurumu Şubesi'ni ziyaret ederek burada, kentte yayınlanan yerel gazetelerin sahip ve yöneticileriyle gerçekleştirilen toplantıya katıldı.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ve BİK Şube Müdürü Tahsin Şahin'in de yeraldığı toplantıda BİK'in çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Atalay, tek amaçlarının güçlü bir yerel medyanın oluşmasına öncülük etmek olduğunu söyledi.
Basın İlan Kurumu'nun şube sayısının 25'e çıkarıldığını ve her ilde temsilcilik açılmasının gündemlerinde bulunduğuna işaret eden Atalay, ''yerel basına yük olmaya değil yük almaya geldik'' sloganıyla hareket ettiklerini kaydetti.
''Basının sorunları büyük. Çözümlenmesi gereken pekçok sorunu var. Atması gereken birçok adımlar var'' diyen Atalay, teknolojiyi yakalama, sosyal medyaya adapte olma ve yerel medyanın yarınlara hazırlanması konularında ekip ruhuyla çalıştıklarını belirtti.
Atalay, yerel basına yeni kaynaklar oluşturmak amacıyla KOSGEB başta olmak üzere bazı kuruluşlarla işbirliğine gidilmesi sonucu önemli mesafeler alındığını anımsatarak, Balıkesir'deki gazetelerin sahiplerini de proje üreterek bu desteklerden yararlanmaya çağırdı.
Anadolu'da daha iyi yerel gazeteler çıkmasını arzuladıklarına değinen Atalay, kaliteli gazetenin halka sunulması halinde, reklamverenlerin de dikkatinin çekilebileceğine işareret etti.
Yerel basının reklam gelirlerini arttırmak amacıyla girişimcileri Anadolu medyasıyla buluşturduklarını aktaran Atalay, ''Reklam gerçekten önemli. Yapanlar boşuna yapmıyor. Bunu biz yapmadık, biz keşfetmedik. Batıda var olan bir şeyi Türkiye'de anlatmaya, BİK olarak köprü olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

 
Atalay, şunları söyledi:
''Sadece resmi ilan için mücadele eden, yayınlanan gazeteler yerine reklama talip olan gazeteler olabiliriz. O potansiyel var ülkemizde, bölgemizde, yöremizde. O potansiyeli değerlendirdiğimizde geleceğimizin çok aydınlık olduğunu düşünüyorum. Yeterki kendimizi yeni dinamiklere hazır hale getirelim. Biz bunu hızlandırmaya çalışıyoruz.
Tek maksadımız güçlü bir yerel basının, medyanın oluşması. Bunun dışında bir maksadımız yok. Anadoluda daha çok kazanan, personeline daha iyi maaş veren, daha iyi kağıda basılan, konuşan, al benisi olan gazeteler çıksın istiyoruz.
Yaptığı habercilikle etkili olabilen bir gazete hem satıştan para kazanacaktır, hemde ciddi reklam alacaktır. Biz şunu istiyoruz, bir yerel gazete o ilde konuşulsun. Yaptığı haber ulusal bir gazetenin yaptığı haber kadar tesirli olsun. Hatta Ankara'daki bakanımız kalksın o konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kalsın. Bu hayal değil.

 
Bunun için sadece iyi gazetecilik yapacağız. Biz aynı takımın oyuncularız. Biz ve onlar yok. Hepimiz beraberiz aynı gemideyiz. Hangi siyasi görüşte olursa olsun tüm unsurlarlar, sivil toplum kuruluşlarıyla aynı takımın oyuncularıyız. Futbol terimiyle söylüyorum. Birimiz sağ kanat oyuncusuysak, bir takımın sol tarafa da ihtiyacı var. Liberoya da golcüye de ihtiyacı var. Birbirimizi hazmederek, demokratik kültürü, olgunluğu keşfederek, birbirimize tahammül ederek, asgari müştereklerde birleşerek bütün bir coğrafyayı diyaloğ içerisinde geleceğe hazırlayabiliriz.''
Basın İlan Kurumu'na Türkiye'nin her dönemden daha fazla ihtiyacı bulunduğuna inandığını dile getiren Mehmet Atalay, ''Düzenleyici, denetleyici bir kurum olarak kendimizi yenilemek durumundayız. Yoksa siz kendinizi yenilemezseniz, birileri gelir Basın İlan Kurumu'nu da kapatır. (Batıda da kamu ilanları yok, bizde de olmasın) diyebilir.
Türkiye'de Basın İlan Kurumu'na her dönemden daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Gazetelerin bağımsız kalabilmesi için. Daha iyi şartlarda çalışabilmesi için. Daha iyi habercilik yapabilmesi için BİK'in koordinatörlüğüne ihtiyaç var. Bunun için Anadolu'yu dolaşıyoruz. Onun için oturuyoruz, çalışıyoruz, kendimizi geliştiriyoruz. Her açıdan Basın İlan Kurumu'nu geleceğe hazırlıyoruz. Günlük ihtiraslarımıza, sevgimize veya kinimize göre adalet uygulayamayız. '' değerlendirmesinde bulundu.

 
''Bülent Arınç, Anadolu Basınının hamisi''
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Ramazan Demir ise, Basın İlan Kurumu'nun küllerinden yeniden doğan bir kurum olarak yerel medyanın karşısına çıktığını ve yüzünü Anadolu Basınına'na çevirmesiyle önemli gelişmelere tanıklık ettiklerini söyledi.
Demir, yerel basının 'can damarı' olarak nitelenen resmi ilanların kaldırılmasının geçmişte sık sık gündeme getirildiğine dikkat çektiği konuşmasında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu konuda Anadolu Basını'nın yanında yer almasıyla uzun yıllardır yaşanan kabusun ortadan kaktığını ifade etti.
Demir, ''Sayın Bülent Arınç'ın biz Anadolu Basını ve gazetecileri için büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Gerek resmi ilanların devam etmesi yolundaki çabaları, gerekse biz gazeteciler için prestij olan Sarı Basın Kartı'nın saygınlığının arttırılması ve yurtdışı görevler sırasında çekilen çilenin Gri Pasaport hakkı tanınmasıyla ortadan kaldırılması bile başlı başlına önemli kazanımlardır. Ayrıca gazetecilerin yıprama haklarının geri iadesi noktasında verilen mücadele en büyük katkıyı sağlayan sayın Arınç'ı 'Anadolu Basınının hamisi' olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Anadolu medyasının sadece resmi ilana dayalı gazetecilik yapmaması gerektiğine işaret eden Demir, nitelikli gazeteler çıkarılması noktasında birkaç gazetenin bir araya gelerek yapılacak birleşmelerin yerel gazeteleri daha çok kitlelere ulaşmasının yolunu açabileceğini kaydetti.

Kayıt : 20.07.2012

BALIKESİR GAZETECİLER CEMİYETİ
BGC Medya Merkezi ve Basın Müzesi / Karesi Mh. Kaya Sk. No: 8 - BALIKESİR elektronik posta adresimiz: balikesirgazetecilercemiyeti@gmail.com
Tel : 0266 239 20 10    Gsm : 0531 851 10 10    Fax : 0266 239 20 10
Copyright © 2024 bgc.balikesir.gen.tr - Her Hakkı Saklıdır !